Kawa Arabica – skąd pochodzi

Do głównych gatunków kawy należy arabica i robusta. Czym różnią się obie odmiany? Przede wszystkim odróżnia je wielkość krzewów, smak oraz zawartość kofeiny. W popularnej arabice dawka kofeiny jest znacznie mniejsza niż w robuście. Tak naprawdę to właśnie arabica dominuje w przemyśle kawowym na całym świecie. Ma charakterystyczny, lekko czekoladowy posmak. Także ziarna arabiki są jaśniejsze od robusty. Gdzie zatem na świecie hodowana jest kawa arabica? Można ją spotkać na różnych kontynentach w strefie zwrotnikowej.

Regiony świata słynące z upraw kawy arabiki

Słońce, dzięki któremu dojrzewają drzewa kawowe, świeci najmocniej w krajach środkowej Afryki, Azji i Ameryki Południowej. To właśnie w tych zakątkach świata można znaleźć najwięcej plantacji kawowych. Choć arabika swoją nazwę zawdzięcza krajom arabskim, takim jak Turcja, to jednak występuje w bardzo wielu regionach. Po pierwsze, spotkać ją można w krajach Ameryki Południowej. Po drugie także Etiopia afrykańska należy do głównych producentów tego gatunku kawy. Jakie jeszcze kraje związane są z produkcją aromatycznego napoju? Przede wszystkim Brazylia i Kolumbia są światowymi liderami w wytwarzaniu ziaren kawy. To właśnie w tych państwach hoduje się najwięcej drzew kawowych. Natomiast w Afryce wyróżnia się Etiopia i Wybrzeże Kości Słoniowej. Jakie inne państwa dostarczają pachnących ziaren arabiki? W Azji z produkcji kawy słynie Indonezja i Indie.

Plantacje kawy ze stref międzyzwrotnikowych

Ciepły, łagodny klimat sprzyja uprawom kawy. Dlatego to właśnie strefa międzyzwrotnikowa jest dobrym miejscem na zakładanie upraw. Od dziesięcioleci kawa arabika wytwarzana jest na wzgórzach Cejlonu, na Jawie i Sumatrze. Czy ukształtowanie terenu ma wpływ na powstawanie plantacji kawy arabiki? To oczywiście ma duże znaczenie. Krzewy z gatunku arabika rosną najlepiej na odpowiedniej wysokości. Po pierwsze rośliny te lubią nasłonecznienie, po drugie nie wymagają częstego podlewania. Krzewy najlepiej rosną na lekko suchym podłożu. Dlatego też nizinne regiony nie są dla nich najlepsze. W krajach takich jak Kolumbia, teren jest górzysty. W ten sposób, na zboczach gór powstają najlepsze plantacje arabiki.

Skąd producenci kawy przywożą ziarna?

Producenci kawy mają zwykle kontrakty z większymi plantacjami. Dzięki temu mogą kontrolować proces hodowli od początku do końca. Na czym polega proces wyszukiwania najlepszej kawy arabiki? Przede wszystkim kawa to napój o wielowiekowej tradycji. Niektóre plantacje to firmy rodzinne o długiej historii. W ten sposób hodowcy dają gwarancję jakości wytwarzanej kawy. Producenci i dystrybutorzy arabiki sprowadzają ją ze sprawdzonych plantacji. Aby uzyskać zbiory wysokiej jakości, rodzinne plantacje dbają o kawę przez cały rok. W strefie międzyzwrotnikowej jest to dość proste. Przede wszystkim klimat jest łagodny. Kolumbia i Brazylia nie mają mroźnej zimy. Natomiast państwa azjatyckie posiadają porę suchą i mokrą. To właśnie klimat pozwalający na dojrzewanie ziaren sprawia, że państwa położone w strefie międzyzwrotnikowej najlepiej radzą sobie z uprawą kawy.

Czy arabika wytwarzana jest tylko w krajach arabskich?

Kawa Arabica - skąd pochodziAby lepiej zrozumieć nazwę arabiki, trzeba poznać jej historię. Od tego, jak rozpowszechniona została aromatyczna kawa, pochodzi nazwa tego napoju. Po pierwsze kawa znana jest dzięki krajom arabskim. Już w czasach sułtanów tureckich pito kawę. Aromat arabiki sprawił, ze szybko zyskała sławę także w Europie. Karawany kupców z krajów arabskich dostarczały ziarna do europejskich stolic. To właśnie w Turcji powstał charakterystyczny sposób parzenia i podawania kawy. Wbrew temu, co mówi nazwa, arabika hodowana jest obecnie głównie w środkowej Afryce i Ameryce Południowej. Ponadto duży wkład w światową produkcje tego gatunku ma Meksyk. To oczywiście kraj z Ameryki Środkowej. Meksyk słynie szczególnie z terenów górskich, gdzie istnieją bardzo dobre warunki do uprawy kawy arabiki.

Afryka i Azja liderami w dostawach ziaren arabiki

W statystykach widać wyraźnie, które kraje dostarczają na rynki światowe najwięcej kawy. Arabika bardzo dobrze czuje się w klimacie afrykańskim i azjatyckim. Przede wszystkim region międzyzwrotnikowy sprzyja zakładaniu plantacji. Na górskich zboczach idealnie radzą sobie ciepłolubne krzewy. W ten sposób, w Afryce kawa arabika rośnie np. w Etiopii, Ugandzie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Gdzie jeszcze powstają hodowle drzewek kawowych? Szczególnie obfite zbiory ziaren pochodzą z państw koło Wielkich Jezior Afrykańskich. Leży tam Uganda, Tanzania i Kenia. Są tam nie tylko jeziora, lecz także wulkaniczne gleby sprzyjające uprawom kawy. Natomiast w Azji arabika doskonale rośnie na Jawie i Sumatrze. To także wulkaniczne wyspy o wyżynnym ukształtowaniu terenu. Znanym producentem kawy jest także Cejlon. Choć wyspa słynie z herbaty, to oczywiście kawa rośnie na Cejlonie od dziesięcioleci. Jeśli zatem koneserzy kawy szukają dobrych gatunków ziaren, to przede wszystkim znajdą je w strefie międzyzwrotnikowej. Ponieważ właśnie w krajach tak położonych panują najlepsze warunki do uprawy arabiki.

Posted on